Eilisen ja tämän päivän päivittyvät pylväskaaviot

Revontulien esiintyminen on todennäköistä, kun pylväät ovat punaisia. Magneettikentän häiriöisyys ylittää silloin tietyn kynnysarvon. Viimeisin pylväs osoittaa tämän hetken tilanteen.
Etelä-Suomi
NURMIJÄRVI (kartalla)
Keski-Suomi
HANKASALMI (kartalla)
OULUJÄRVI (kartalla)
Pohjois-Suomi
SODANKYLÄ (kartalla)
MUONIO (kartalla)
PELLO(kartalla)
KEVO (kartalla)
KILPISJÄRVI (kartalla)


Ilmatieteen laitoksen keräämien pitkien magneettisten ja revontulihavaintojen aikasarjojen perusteella revontulien esiintymistodennäköisyyden tiedetään Etelä-Suomessa kohoavan, jos Nurmijärvellä mitataan magneettikentän muutoksia, jotka ovat nopeampia kuin 0.3 nT/s laskettuna minuuttiarvoista. Vastaava kynnys Sodankylän leveyspiireillä on noin 5 nT 10 sekunnissa.

Kuvien pylväsdiagramit esittävät tänään ja eilen Nurmijärvellä, Sodankylässä, Kevolla ja Kilpisjärvellä mitatun magneettikentän horisontaalikomponenteista lasketut tuntikohtaiset maksimimuutokset 0.01 nT/s yksiköissä. Magneettisesti rauhallisten tuntien pylväät ovat sinisiä, häiriöisten tuntien punaisia. Häiriöiseksi katsotaan tunti, jonka aikana maksimimuutoksen arvo on kuvan asteikolla yli 30 (Nurmijärvi), 35 (Hankasalmi), 40 (Oulujärvi) ja 50 (Sodankylä, Muonio, Kevo, Kilpisjärvi).

 

Aiemmat revontulijaksot
Magneettikenttä
Reaaliaikaista magnetometridataa
Tilaa revontulihälys